Czech kimchi
Kimchi ( čti kimči ) patří mezi korejská národní jídla a odtud se díky svým blahodárným zdravotním účinkům a znamenité, přitom nevšední chuti, rozšířilo do celého světa. Produkt Czech Kimchi je vyráběn v České republice dle původních asijských receptur s malou obměnou, kde v Korei používaná rybí omáčka byla nahrazena pro Evropského zákazníka chuťově přijatelnější omáčkou sojovou. Produkt je také proto plně veganský. Kimchi nejčastěji volíme jako formu přílohového salátu, ale poslouží i jako výborný předkrm či příměs do polévek, dušených směsí,..apod. Doporučená denní dávka je cca 150 g.
Czech Kimchi se vyrábí za pomoci fermentace ( kvašení ) následujících ingrediencí: pekingského zelí, mrkve, bílé ředkve Daikon, cibule, zázvoru, česneku, korejského chilli Gochugaru, jablek, jarní cibulky, rýžové mouky, třtinového cukru, mořské soli a sojové omáčky. Produkt je vyráběn ručně a neobsahuje žádné konzervanty či stabilizátory. Konzervaci kimchi zajištuje mléčné kvašení, které vzniká při fermentaci. U produktu Czech kimchi stále probíhá mírná fermentace a proto se s přibývajícím časem stává více kyselejším. Díky probíhající fermentaci také nezřídka dochází k nafouknutí plastového obalu výrobku. Ovšem tato skutečnost nijak neovlivňuje zdravotní bezpečnost a jakost kimchi. Někteří zákazníci dokonce preferují právě kvůli kyselosti kimchi více uleželé. Nízké PH a bakterie mléčného kvašení nedovolují vzniku nežádoucích bakterií a plísní. Znamená to tedy, že by se výrobek dal označit jako trvanlivý. Ovšem zvyšující se kyselost by mohla určité zákazníky odradit a proto je stanoveno datum spotřeby. Kimchi dodáváme v 0,5 kg a 1 kg balení.
Kimchi bylo díky jeho zdraví prospěšným účinkům v roce 2006 označeno světově nejuznávanějším časopisem o zdraví Health, jako jedna z pěti nejzdravějších potravin na světě.
Zdravotní přínosy:
Kimchi je nízkokalorické, s vysokým obsahem vlákniny a živin. Obsahuje velké množství vitaminů, jako je vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 a vitamin C. Kimchi je také bohaté na esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník, selen. Kimchi má v sobě impozantní množství silných antioxidantů.
Mezi největší výhody patří vysoké množství probiotik ve formě Lactobacillus bakterií. Obsahuje řadu zdravých látek včetně kapsaicinu, allicinu, chlorofylu, karotenoidů , flavonovoidů a isothiokyanáty s nízkým obsahem tuku a cukru.
Mezi hlavní přínosy patří:
- prospěsnost pro trávící systém díky vysokému obsahu probiotik
- udržuje zdravý stav střevní mikroflóry
- zázvor, česnek a chilli zvyšují naši imunitu. Pomáhají v boji proti infekcím a jsou cenné při léčbě nachlazení a chřipky
- snižuje celkový obsah cholesterolu v krvi a LDL cholesterol
- díky selenu a allicinu snižuje riziko srdečních poruch
- lactobacillus bakterie v kimchi rozšiřuje léčebné účinky na různá kožní onemocnění
- podporuje hubnutí a díky vysokému obsahu vlákniny snižuje pocit hladu
- chrání proti stárnutí díky přítomnosti antioxidantů a vitamínu C
Složení Czech kimchi
Kimchi pochází z Korei, kde se jedná o národní pokrm podávaný prakticky ke každému chodu jako přílohový salát. Pro svou jedinečnou chuť a nepřeberné množství zdravotních benefitů si ovšem poslední dobou podmaňuje takřka celý svět.
Při konzumaci dodáváme tělu nepřebernou škálu potřebných látek, vitamínů a zároveň tolik potřebné probiotika (lactobacily) pro správnou funkci trávení. A právě trávení a správně nastavená střevní mikroflóra zajišťuje dobrou imunitu. Lactobacily nebo-li bakterie mléčného kvašení se vytvářejí při procesu fermentace ( kvašení ). Při fermentaci se zároveň směs za pomocí přírodní cesty konzervuje a získává oblíbenou nakyslou chuť. Jedinečnost pak spočívá především v tom, že jediný pokrm nabízí velké množství zeleniny, lactobacilů a ingrediencí, které by člověk běžně v čestvé formě každý den nekonzumoval. To platí zejména pro česnek, zázvor, cibuli a chilli.
Potraviny obsažené v KIMCHI a jejich zdravotní přínosy :
Pekingské zelí – jemná listová zelenina původem z Číny je hlavní složkou ( přes 50% ) kimchi. Jedná se o nízkoenergetickou zeleninu. 100 g má pouze 51 kJ. Byl prokázán velmi dobrý vliv na trácení a sliznici trávícího traktu. Zároveň obsahuje velké množství vitamínu C a vápníku, dalších vitamínů a minerálů.
pekingské zelí obsahuje minerály – 100 g
Železo
|
0,95 mg
|
Zinek
|
0,35 mg
|
Vápník
|
120 mg
|
Sodík
|
69 mg
|
Hořčík
|
17 mg
|
Selen
|
0,7 ug
|
Fosfor
|
42 mg
|
Mangan
|
0,29 mg
|
Draslík
|
263 mg
|
Omega 6 kyseliny
|
38 mg
|
Omega 3 kyseliny
|
64 mg
|
|
|
pekingské zelí obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A
|
4 450 IU
|
Vitamin K
|
49 ug
|
Vitamin B2
|
0,13 mg
|
Lutein
|
35 ug
|
Vitamin B3
|
0,6 mg
|
Betakaroten
|
2 700 ug
|
Vitamin B6
|
0,39 mg
|
Kyselina listová
|
79 ug
|
Vitamin C
|
49 mg
|
Kyselina pantotenová
|
0,15 mg
|
Vitamin E
|
0,2 mg
|
Cholin
|
6,9 mg
|
Zdravotní přínosy:
- podporuje a urychluje trávení, pravidelnou stolici, může pomoci při hubnutí, nízká kalorická hodnota
- mírně močopudné účinky regulují vodu v těle, podporují funkci ledvin, močových cest a jater
- prevence vzniku Osteoporózy, podporuje tvorbu a pevnost kostní, kloubní tkáně a zubů
- snižuje vysoký cholesterol a krevní tlak
- normalizuje hladinu cukru v krvi, prevence vzniku diabetes
- pozitivní vliv na nervový systém
- odstraňuje a nezpůsobuje plynatost než jiné druhy zelí
- hojivé účinky pro zažívací trakt
Mrkev - zelenina doslova nabitá antioxidanty, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém. Najdeme v ní hojně zastoupeny vitamín C, vitamín E a selen. Mrkev je také bohatým zdrojem betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry.
Zdravotní přínosy:
- obsahuje vitamíny A, B1, B2. C, D, E, K, hořčík, jód, selen, draslík, fosfor, měď, vápník, železo i vlákninu.
- bohatý zdroj betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry
- vhodná při dietě. 100 g této čerstvé zeleniny najdeme jen zhruba 148 kJ
- pro své detoxikační účinky hojně užívaná v mnoha detoxikačních kúrách
Chilli - Látka, která stojí za pálivostí chilli papriček, se nazývá kapsaicin. Ta má množství zdravotních benefitů. Mimo kapsaicin obsahují chilli papričky také velké množství vitamínu C spolu s dalšími vitamíny a minerály.
Zdravotní přínosy:
- zrychluje metabolismus
- kapsaicin funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním
- obsahují důležité minerály jako je měď, železo a draslík
- podporují imunitní systém
- snižují krevní tlak a podporují výživu krevního řečiště
- obsahují antioxidanty
- prevence proti žaludečním vředům
- snižují chuť na sladké a tučné potraviny
- kapsaicin snižuje množství LDL cholesterolu v krvi
- výrazně regulují množství cukru v krvi. Snižují množství inzulínu po jídle a tím jsou vhodné pro diabetiky
- zlepšují náladu. Tělo díky kapsaicinu produkuje ve větším množství hormony endorfin a serotonin známé jako hormony štěstí
Zázvor - koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor pravý (Zingiber officinale). Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních, ale zázvor a jeho účinky je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží. Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Ovšem není vhodný pro malé děti, diabetiky a těhotné ženy.
Zdravotní přínosy:
- působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
- stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, snižuje krevní tlak
- pomáhá při redukci váhy
- zlepšuje trávení
- prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
- předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
- zmírňuje nevolnost při cestování
- působí jako afrodiziakum
Česnek - Obsahuje řadu sloučenin síry, odtud jeho charakteristické štiplavé aroma. Jedna z nich, alicin, má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti. Česnek je také výborným zdrojem selenu. Spolu s dalšími obsaženými látkami tak toto koření snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a pomáhá hojit rány. Funguje vlastně skoro na všechno od rýmy a kašle po horečku, astma, poruchy trávení, nemoci žlučníku či jater, nebo dokonce na střevní červy.
Zdravotní přínosy:
- obsahuje látku zvanou alicin, která patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika
- přispívá ke snížení krevního tlaku
- snižuje hladinu cholesterolu, čímž přispívá k nižšímu riziku kardiovaskulárních chorob
- pravidelná konzumace česneku výrazně zlepšuje funkce imunitního systému
- pomáhá při detoxikaci organizmu
- antibakteriální vlastnosti umí pomoci i při bolavém krku a při infekcích horních dýchacích cest
Bílá ředkev Daikon - Japonská dlouhá ředkev „daikon“, která je u nás někdy nazývána bílou ředkví, se používá stejně jako kořenová zelenina. Tvoří ideální doplněk talíře se smaženou potravou, protože zlepšuje trávení mastnějších jídel. Kromě toho, že je daikon bohatý na obsah vitamínu C a aktivní enzymy, které usnadňují trávení. Necelých 100g daikonu obsahuje energii okolo 80kJ.
Zdravotní přínosy:
- obsahuje hodně vitamínu C, který pomáhá zlepšovat vaši imunitu a má antioxidační účinky
- prevenci před kardiovaskulárními chorobami
- odstraňuje tuky a hleny z organismu
- rozpouštění žlučníkových nebo ledvinových kamenů a prevenci před jejich tvorbou
- působí protizánětlivě, ničí plísně a bakterie
- nižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce
- odstraňuje otoky na nohách a edémy
Jablko - Jablka jsou to »nejobyčejnější« ovoce v našich krajích. Mezi exotickými druhy ovoce často podceňované, ale ve skutečnosti nad zlato. Jak říká stará lidová moudrost, stačí jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni.
Zdravotní přínosy:
- obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík a také velké množství vlákniny
- obsahuje pektin, který v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství. Vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla
- obsahuje provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou (důležitou pro těhotné ženy), vitamin C, vitamin E a další
- obsahuje flavonidy,které výrazně snižují riziko srdečních chorob
- pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou, ale zrovna tak s revmatismem nebo dnou
Jarní cibulka - Konzumace jarní cibulky má své zdravotní benefity. Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které tělu pomáhají zbavit se volných radikálů. Kromě toho je plná vitaminu C, pomůže vám udržet správnou hladinu cholesterolu a krevního tlaku, a působí tak vlastně jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Najdete v ní i pořádnou dávku vitaminu K, což je stěžejní pro udržení zdravých kostí.
Zdravotní přínosy:
- tak jako česnek a cibule obsahuje alicin, který přispívá k léčbě či zmírnění mnoha chorob
- 100 gramů jarní cibulky obsahuje pouhých 31 kalorií
- má antibiotické a antibakteriální účinky
- přispívá ke zdravým vlasům a silným nehtům
Cibule - Cibule patří k těm zdánlivě nejobyčejnějším druhům zeleniny. V české kuchyni je jednou z nejpoužívanějších surovin pro svoji výraznou chuť, pro naše tělo má ale navíc spoustu zdravých a léčivých účinků. Cibule obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum, vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.
Zdravotní přínosy:
- preventivně při infekcích dýchacích cest, pomáhá léčit kašel, zahlenění, užívá se při chrapotu, rýmě, angíně, chřipce a bolestech v krku
- desinfikuje dutinu ústní, nosní sliznici i dýchací cesty
- posiluje sliznice žaludku a střeva zvyšuje sekreci trávicích šťáv
- ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum
- čistí močové cesty
- snižuje také krevní tlak, hladinu cukrů a tuků v krvi