KONTAKTY

CZECH KIMCHI s.r.o.
Bruzovice 60
73936 Sedliště
tel: +420739418437
napište nám

NOVINKY

arr3Nově také picklesOd konce roku 2018 nabízíme také nový salát pickles. Jedná se o alternativu pro ty, kteří... arr3Spuštění webových stránekOd 1.1.2018 jsme pro Vás oficiálně spustili webovou prezentaci... arr3Počátek výrobyOd 1.1.2018 oficiálně začíná výroba a distribuce CZECH KIMCHI...

Kimchi
Czech kimchi

 

Kimchi ( čti kimči ) patří mezi korejská národní jídla a odtud se díky svým blahodárným zdravotním účinkům a znamenité, přitom nevšední chuti, rozšířilo do celého světa. Produkt Czech Kimchi je vyráběn v České republice dle původních asijských receptur s malou obměnou, kde v Korei používaná rybí omáčka byla nahrazena pro Evropského zákazníka chuťově přijatelnější omáčkou sojovou. Produkt je také proto plně veganský. Kimchi nejčastěji volíme jako formu přílohového salátu, ale poslouží i jako výborný předkrm či příměs do polévek, dušených směsí,..apod. Doporučená denní dávka je cca 150 g.

Czech Kimchi se vyrábí za pomoci fermentace ( kvašení ) následujících ingrediencí: pekingského zelí, mrkve, bílé ředkve Daikon, cibule, zázvoru, česneku, korejského chilli Gochugaru, jablek, jarní cibulky, rýžové mouky, třtinového cukru, mořské soli a sojové omáčky. Produkt je vyráběn ručně a neobsahuje žádné konzervanty či stabilizátory. Konzervaci kimchi zajištuje mléčné kvašení, které vzniká při fermentaci. U produktu Czech kimchi stále probíhá mírná fermentace a proto se s přibývajícím časem stává více kyselejším. Díky probíhající fermentaci také nezřídka dochází k nafouknutí plastového obalu výrobku. Ovšem tato skutečnost nijak neovlivňuje zdravotní bezpečnost a jakost kimchi. Někteří zákazníci dokonce preferují právě kvůli kyselosti kimchi více uleželé. Nízké PH a bakterie mléčného kvašení nedovolují vzniku nežádoucích bakterií a plísní. Znamená to tedy, že by se výrobek dal označit jako trvanlivý. Ovšem zvyšující se kyselost by mohla určité zákazníky odradit a proto je stanoveno datum spotřeby. Kimchi dodáváme v 0,5 kg a 1 kg balení.

Kimchi bylo díky jeho zdraví prospěšným účinkům v roce 2006 označeno světově nejuznávanějším časopisem o zdraví Health, jako jedna z pěti nejzdravějších potravin na světě.

 

 

Zdravotní přínosy:

Kimchi je nízkokalorické, s vysokým obsahem vlákniny a živin. Obsahuje velké množství vitaminů, jako je vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 a vitamin C. Kimchi je také bohaté na esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník, selen. Kimchi má v sobě impozantní množství silných antioxidantů.

Mezi největší výhody patří vysoké množství probiotik ve formě Lactobacillus bakterií. Obsahuje řadu zdravých látek včetně kapsaicinu, allicinu, chlorofylu, karotenoidů , flavonovoidů a isothiokyanáty s nízkým obsahem tuku a cukru. 

Mezi hlavní přínosy patří:

- prospěsnost pro trávící systém díky vysokému obsahu probiotik

- udržuje zdravý stav střevní mikroflóry 

- zázvor, česnek a chilli zvyšují naši imunitu. Pomáhají v boji proti infekcím a jsou cenné při léčbě nachlazení a chřipky

- snižuje celkový obsah cholesterolu v krvi a LDL cholesterol

- díky selenu a allicinu snižuje riziko srdečních poruch

- lactobacillus bakterie v kimchi rozšiřuje léčebné účinky na různá kožní onemocnění

- podporuje hubnutí a díky vysokému obsahu vlákniny snižuje pocit hladu

- chrání proti stárnutí díky přítomnosti antioxidantů a vitamínu C

 

 

Složení Czech kimchi

 

Kimchi pochází z Korei, kde se jedná o národní pokrm podávaný prakticky ke každému chodu jako přílohový salát. Pro svou jedinečnou chuť a nepřeberné množství zdravotních benefitů si ovšem poslední dobou podmaňuje takřka celý svět.

Při konzumaci dodáváme tělu nepřebernou škálu potřebných látek, vitamínů a zároveň tolik potřebné probiotika (lactobacily) pro správnou funkci trávení. A právě trávení a správně nastavená střevní mikroflóra zajišťuje dobrou imunitu. Lactobacily nebo-li bakterie mléčného kvašení se vytvářejí při procesu fermentace ( kvašení ). Při fermentaci se zároveň směs za pomocí přírodní cesty konzervuje a získává oblíbenou nakyslou chuť. Jedinečnost pak spočívá především v tom, že jediný pokrm nabízí velké množství zeleniny, lactobacilů a ingrediencí, které by člověk běžně v čestvé formě každý den nekonzumoval. To platí zejména pro česnek, zázvor, cibuli a chilli. 

 

Potraviny obsažené v KIMCHI a jejich zdravotní přínosy :

 

Pekingské zelí – jemná listová zelenina původem z Číny je hlavní složkou ( přes 50% ) kimchi. Jedná se o nízkoenergetickou zeleninu. 100 g má pouze 51 kJ. Byl prokázán velmi dobrý vliv na trácení a sliznici trávícího traktu. Zároveň obsahuje velké množství vitamínu C a vápníku, dalších vitamínů a minerálů.

 

 

 

pekingské zelí obsahuje minerály – 100 g

Železo

0,95 mg

Zinek

0,35 mg

Vápník

120 mg

Sodík

69 mg

Hořčík

17 mg

Selen

0,7 ug

Fosfor

42 mg

Mangan

0,29 mg

Draslík

263 mg

Omega 6 kyseliny

38 mg

Omega 3 kyseliny

64 mg

 

 

pekingské zelí obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A

4 450 IU

Vitamin K

49 ug

Vitamin B2

0,13 mg

Lutein

35 ug

Vitamin B3

0,6 mg

Betakaroten

2 700 ug

Vitamin B6

0,39 mg

Kyselina listová

79 ug

Vitamin C

49 mg

Kyselina pantotenová

0,15 mg

Vitamin E

0,2 mg

Cholin

6,9 mg

 

Zdravotní přínosy:

 

- podporuje a urychluje trávení, pravidelnou stolici, může pomoci při hubnutí, nízká kalorická hodnota

- mírně močopudné účinky regulují vodu v těle, podporují funkci ledvin, močových cest a jater

- prevence vzniku Osteoporózy, podporuje tvorbu a pevnost kostní, kloubní tkáně a zubů

- snižuje vysoký cholesterol a krevní tlak

- normalizuje hladinu cukru v krvi, prevence vzniku diabetes

- pozitivní vliv na nervový systém

- odstraňuje a nezpůsobuje plynatost než jiné druhy zelí

- hojivé účinky pro zažívací trakt

 

Mrkev - zelenina doslova nabitá antioxidanty, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém. Najdeme v ní hojně zastoupeny vitamín C, vitamín E a selen. Mrkev je také bohatým zdrojem betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry.

 

 

 

Zdravotní přínosy:

 

- obsahuje vitamíny A, B1, B2. C, D, E, K, hořčík, jód, selen, draslík, fosfor, měď, vápník, železo i vlákninu.

- bohatý zdroj betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry

- vhodná při dietě. 100 g této čerstvé zeleniny najdeme jen zhruba 148 kJ

- pro své detoxikační účinky hojně užívaná v mnoha detoxikačních kúrách

 

Chilli - Látka, která stojí za pálivostí chilli papriček, se nazývá kapsaicin. Ta má množství zdravotních benefitů. Mimo kapsaicin obsahují chilli papričky také velké množství vitamínu C spolu s dalšími vitamíny a minerály.

 

 

 

Zdravotní přínosy:

 

- zrychluje metabolismus

- kapsaicin funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním

- obsahují důležité minerály jako je měď, železo a draslík

- podporují imunitní systém

- snižují krevní tlak a podporují výživu krevního řečiště

- obsahují antioxidanty

- prevence proti žaludečním vředům

- snižují chuť na sladké a tučné potraviny

- kapsaicin snižuje množství LDL cholesterolu v krvi

- výrazně regulují množství cukru v krvi. Snižují množství inzulínu po jídle a tím jsou vhodné pro diabetiky

- zlepšují náladu. Tělo díky kapsaicinu produkuje ve větším množství hormony endorfin a serotonin známé jako hormony štěstí

 

Zázvor - koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor pravý (Zingiber officinale). Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních, ale zázvor a jeho účinky je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží. Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Ovšem není vhodný pro malé děti, diabetiky a těhotné ženy.

 

 

 

Zdravotní přínosy:

 

- působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém

- stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, snižuje krevní tlak

- pomáhá při redukci váhy

- zlepšuje trávení

- prohřeje celé tělo a má relaxační účinky

- předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest

- zmírňuje nevolnost při cestování

- působí jako afrodiziakum

 

 

Česnek - Obsahuje řadu sloučenin síry, odtud jeho charakteristické štiplavé aroma. Jedna z nich, alicin, má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti. Česnek je také výborným zdrojem selenu. Spolu s dalšími obsaženými látkami tak toto koření snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a pomáhá hojit rány. Funguje vlastně skoro na všechno od rýmy a kašle po horečku, astma, poruchy trávení, nemoci žlučníku či jater, nebo dokonce na střevní červy.

 

 

 

Zdravotní přínosy:

 

- obsahuje látku zvanou alicin, která patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika

- přispívá ke snížení krevního tlaku

- snižuje hladinu cholesterolu, čímž přispívá k nižšímu riziku kardiovaskulárních chorob

- pravidelná konzumace česneku výrazně zlepšuje funkce imunitního systému

- pomáhá při detoxikaci organizmu

- antibakteriální vlastnosti umí pomoci i při bolavém krku a při infekcích horních dýchacích cest

 

Bílá ředkev Daikon - Japonská dlouhá ředkev „daikon“, která je u nás někdy nazývána bílou ředkví, se používá stejně jako kořenová zelenina. Tvoří ideální doplněk talíře se smaženou potravou, protože zlepšuje trávení mastnějších jídel. Kromě toho, že je daikon bohatý na obsah vitamínu C a aktivní enzymy, které usnadňují trávení. Necelých 100g daikonu obsahuje energii okolo 80kJ.

 

 

 

Zdravotní přínosy:

 

- obsahuje hodně vitamínu C, který pomáhá zlepšovat vaši imunitu a má antioxidační účinky

- prevenci před kardiovaskulárními chorobami

- odstraňuje tuky a hleny z organismu

- rozpouštění žlučníkových nebo ledvinových kamenů a prevenci před jejich tvorbou

- působí protizánětlivě, ničí plísně a bakterie

- nižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce

- odstraňuje otoky na nohách a edémy

 

Jablko - Jablka jsou to »nejobyčejnější« ovoce v našich krajích. Mezi exotickými druhy ovoce často podceňované, ale ve skutečnosti nad zlato. Jak říká stará lidová moudrost, stačí jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni.

 


 

Zdravotní přínosy: 

 

- obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík a také velké množství vlákniny

- obsahuje pektin, který v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství. Vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla

- obsahuje provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou (důležitou pro těhotné ženy), vitamin C, vitamin E a další

- obsahuje flavonidy,které výrazně snižují riziko srdečních chorob

- pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou, ale zrovna tak s revmatismem nebo dnou

 

Jarní cibulka - Konzumace jarní cibulky má své zdravotní benefity. Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které tělu pomáhají zbavit se volných radikálů. Kromě toho je plná vitaminu C, pomůže vám udržet správnou hladinu cholesterolu a krevního tlaku, a působí tak vlastně jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Najdete v ní i pořádnou dávku vitaminu K, což je stěžejní pro udržení zdravých kostí.

 

 

 

Zdravotní přínosy:

 

- tak jako česnek a cibule obsahuje alicin, který přispívá k léčbě či zmírnění mnoha chorob

- 100 gramů jarní cibulky obsahuje pouhých 31 kalorií

- má antibiotické a antibakteriální účinky

- přispívá ke zdravým vlasům a silným nehtům

 

Cibule - Cibule patří k těm zdánlivě nejobyčejnějším druhům zeleniny. V české kuchyni je jednou z nejpoužívanějších surovin pro svoji výraznou chuť, pro naše tělo má ale navíc spoustu zdravých a léčivých účinků. Cibule obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum, vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.

 

 

 

Zdravotní přínosy:

 

- preventivně při infekcích dýchacích cest, pomáhá léčit kašel, zahlenění, užívá se při chrapotu, rýmě, angíně, chřipce a bolestech v krku

- desinfikuje dutinu ústní, nosní sliznici i dýchací cesty

- posiluje sliznice žaludku a střeva zvyšuje sekreci trávicích šťáv

- ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum

- čistí močové cesty

- snižuje také krevní tlak, hladinu cukrů a tuků v krvi

 

Kimchi večery

 

Pokud máte zájem vyzkoušet korejské speciality ke kterým se kimchi jí a nebo kimchi přímo obsahují, tak pak určitě stojí za to si objednat kimchi večer v restauraci Na Balkáně v Řepištích. Kimchi pokrmy pro Vás připraví šéfkuchař Zdeněk Jurečka, který posbíral zkušenosti ve vyhlášené korejské restauraci BENU ve Frýdku-Místku.

Objednat kimchi večer je třeba alespoň týden dopředu a je zapotřebí minimálně 6 hostů.

 

Skladba kimchi menu:

 

- Banchan ( předkrm ) - kimchi, smažená hlíva ústřičná v panko těstíčku, křupavé obalované tofu, pikantní nakládaná ředkev Daikon a rýžová rolka s korejskou majonézou

- Korejská omeleta s kimchi  + sojová omáčka s opraženými sezamovými semínky

- Nudle čapče ( skleněné nudle nasládlé chuti ) s nakládanými vepřovými plátky se zeleninou v pálivé omáčce kočchudžang s kimchi

- Kimchijjigae - pikantní polévka s kimchi, tofu, bůčkem podávaná s lepkavou korejsou rýží

 

cena 380,- KČ za osobu

 

Objednat můžete na tel. čísle 604 307 979, 605 896 686 nebo na emailové adrese balkanhospudka@seznam.cz

Fotky s kimchi večerů naleznete sekci fotogalerie.

Kimchi v Korei

 

Historie:

Historie kimchi se začala psát cca 600 až 1000 let před naším letopočtem, kdy se ovšem zdaleka nejednalo o kimchi jak je můžeme znát dnes. Jednalo se pouze o fermentovanou zeleninu. Postupně se přidávaly ingredience a takové chilli, které je dnes jednou z hlavních složek se začíná v této části Asie objedvovat až na začátku 17. století. Chilli papričky se sem dostaly díky portugalským obchodníkům až z daleké Ameriky. Recepty z 19. století se již pak podobají dnešnímu kimchi a jeho chuti. 

Kimchi a Korea dnes:

Kimchi ( korejsky 김치 ) je národním jídlem Korejců a to jak ve vyspělé kapitalistické Korei Jižní, tak i v komunistické Korei Severní. Kimchi je pro tamní lid nejdůležitější složkou stravy a konzumují jej prakticky každý den. Je podáváno hlavně jako přílohový salát, který je podáván prakticky ke každému jídlu. Ovšem výtečné jsou také pokrmy připravené z kimchi a to zejména pikatní polévka kimchijjigae, kimchi omeleta či různé masové směsi do kterých se kimchi přidává. I když se samozřejmě dá kimchi v Korei zakoupit, tak si každá rodina dělá své vlastní. Také způsobů výroby kimchi je nespočet. Mimo nejobvyklejšího z pekingského zelí můžete ochutnat kimchi z okurek, ředkviček či jarních cibulek. Kimchi se také může jíst hned po naložení a tedy nezkvašené. Častejší variantou je kimchi, které prošlo fermentací ( kvašením ). Hotová směs se ukládá do kameninových nádob, které jsou podobné jako nádoby na české nakládané zelí. V těch se pak nechává zelí zkvasit. 

Zajímavosti:

Během účasti Jižní Koreje ve vietnamské válce její vláda požádala americkou vládu o pomoc, aby pomohla zajistit jejím vojákům dostupnost kimchi. Jihokorejský prezident Park Chung-hee pak sdělil americkému prezidentovi Lyndonu B. Johnsonovi, že kimchi je životně důležité pro morálku korejských jednotek. Kimchi už se také podívalo do vesmíru. Na palubě vesmírné lodi Sojuz TMA-12 ho v roce 2008 měl první jihokorejský člověk ve vesmíru, kterým byla kosmonautka Yi So-Yeon.

O významu kimchi pro Korejskou kulturu a stravování svědčí i Korejské přísloví:

 „ Muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimchi“

NjkzM